6 oktober 2019
14:00

Karlslunds IF HFK

Referat: Umeå FC - Karlslunds IF HFK

Efter förra omgångens vinst mot tabelltrean Karlstad BK var det idag dags att möta tabelltvåan Umeå FC på bortaplan. Det blev en målrik match som slutade 3-3, detta efter att Karlslund haft ledningen med 1-3 i andra halvlek. Fyra av sex poäng mot trean och tvåan i tabellen borde de flesta vara nöjda med, men inte Karlslunds IF HFK. För att citera en gammal reklam på ett miljömärkt tvättmedel: ”Det tycker jag verkar bra för framtiden”.

Karlslund tar sig alltså upp de 70 milen till Umeå för bortamatch mot serietvåan och med ett gott självförtroende i bagaget. Varje spelare, ledare och supporter vet att när laget når sin högsta potential så kan varken serietvåor eller serieettor rå på dem.

Karlslund ställer upp med följande manskap mot Umeå:
Jakob Kindberg
Gabriel Kopkin – Daniel Hultqvist – Anton Olsson
Simon Gefvert – Ibrahim Habib – Sebastian Loyola Nydén (ut '74) – Justin Salmon (ut '85) – Sermed Habib (ut '69)
Christer Lipovac – Furkan Motori

Avbytare: Tim Månsson, Adam Björk (in '69), Ludwig Rhan, Dennis Koss (in '74), Elias Jangdin, Shpëtim Hasani (in '85), Phillip Amin

Den där högsta potentialen som nyss nämndes. Den är Karlslund uppe och nosar på i inledningen av matchen. Under de första 20 minuterna är det Karlslund som ser ut som hemmalag och serietvåan som vill kvala mot Superettan.

I den 16:e minuten bjuds det på riktigt gott fotbollsgodis då bollen går på ett snöre i Karlslunds ägo, och när bollen efter pass från Christer Lipovac når Simon Gefvert som kommit in centralt så gör han en ”Dennis Bergkamp” (fd. holländsk landslagman), ni vet den där med en medtagning av boll där bollen går på ena sidan av försvararen och där Gefvert (visst låter det t.o.m. lite holländskt?) i detta fall tar sig runt på andra, och som sedan placerar in bollen i mål, 0-1 och hur snyggt som helst!

Umeå vaknar till strax efter målet och kommer in i matchen och kan även kvittera till 1-1 i den 34:e minuten, efter en andraboll på hörna. 1-1 är ställningen som står sig till halvtidspaus.

Efter den starka inledningen tappar Karlslund initiativet i slutet av den första halvleken. Den andra halvleken hinner dock inte bli gammal innan gästerna fyller på påsen med fotbollsgodis. I den 53:e minuten snappar nämligen Justin Salmon upp bollen med en lång fot efter tre (!) felträffar i rad av umeåspelare på offensiv planhalva och Karlslund ställer om snabbt med firma Salmon-Lipovac-Motori. Det är just i den ordningen bollen går då Justin Salmon först löper upp med boll, passar till Christer Lipovac som på ett tillslag spelar in bollen i straffområdet till Furkan Motori som stöter in bollen i mål, 1-2! Norges före detta förbundskapten Egil ”Drillo” Olsen hade varit nöjd om han såg denna omställning.

I den 68:e minuten ökar Karlslund även på till 1-3 genom Justin Salmon som avlossar ett välplacerat skott från strax utanför straffområdet efter att Gefvert spelat in bollen centralt.

Tio minuter senare står Umeå för ett fint anfall, sitt finaste under matchen, där de också reducerar till 2-3 efter ett avslut i straffområdet.

I den 84:e minuten tilldelas Umeå en straff, som i många ögon inte är straff utan däremot frispark för Karlslund. Bollen är uppe i luften när Gefvert hoppar upp och ska nicka, får sig en ordentlig tryckare och hamnar helt i obalans i luften, bollen går på handen och domaren blåser straff. En straff som sitter och spikar slutresultatet 3-3.

Visst hade Umeå flera lägen under matchen, lägen som målvakt Jakob Kindberg räddade så där som bara Kindberg kan. Men det känns såklart surt att tappa två poäng på detta domslut som renderade i straff och kvittering.

Karlslund har under säsongen byggt upp ett spel som satt sig i respekt hos motståndarna, och trots att det är motståndarnas hemmaplan, eller att de ligger högre upp i tabellen har Karlslund under många matcher spelat en högt presterande och utvecklande fotboll. Som ingressen sa så bådar detta gott för framtiden då vi inte ens är nöjda med fyra av sex poäng mot tvåan och trean i tabellen, och något att bygga vidare på inför kommande säsong. För trots att kontraktet i praktiken inte är säkrat än, Karlslund har åtta poäng ner till kvalplats med 12 poäng kvar att spela om, så finns det utrymme och inte minst talang och kvalitet att utveckla detta vägvinnande sätt att spela fotboll.

Vi är grymt stolta över er killar! Tack för dagens show!